O innowacyjności komór chłodniczo-garowniczych decyduje zastosowany w nich nowatorski system kontrolowanego schładzania ciasta znajdującego się w fazie rozrostu. Proces polega na wielogodzinnym, bardzo powolnym obniżaniu temperatury otoczenia, przy jednoczesnym utrzymaniu stałej wilgotności i nawilżenia ciasta.
Chłodzenie przebiega wyłącznie w dodatnim zakresie temperatur a czas trwania został specjalnie dobrany do zakończenia fazy wzrostu. Tak przygotowane ciasto może być przechowywane w komorach chłodniczych do 36 godzin w każdej chwili będąc gotowym do wypieku i co najważniejsze - nie tracąc właściwości produktu świeżego.
Sklepy wyposażone w piece oraz chłodnie systemu coolrising posiadają nieograniczone możliwości dostarczania swoim klientom pełnowartościowego pieczywa. Ta technologia pozwala róznież zaoszczędzić ogromne ilości energii przyczynając się pośrednio do ochrony środowiska naturalnego.